Paardencoaching

Paarden zijn sterk verbonden met hun oerinstinct als kuddedier. Elk groepslid van de kudde heeft zijn eigen positie/functie of wordt geordend door de andere leden van de kudde. Als kuddedier zijn paarden afhankelijk van hun kuddegenoten. De rangorde binnen de kudde is zeer belangrijk. Dit zorgt namelijk voor harmonie, balans en veiligheid voor ieder binnen de kudde. Een paard kan dus van oorsprong orde aanbrengen in groepsverband. Dit proces is zo natuurlijk voor hen dat ze dit ook doen bij mensen.

Voor het laatste nieuws & weetjes over #paardencoaching, #ruitercoaching, #quantumjumping en de actuele workshops en de activiteiten zijn jullie van harte welkom op de sociale media. Klik hier>>

Hoe kan een paard mij helpen?

Paardencoaching is een effectieve manier van het coachen van mensen met behulp van een paard. Het paard is hierbij de indicator die aangeeft wat er op dat moment van binnen speelt bij de persoon die gecoacht wordt (coachee). Met paardencoaching kan de coachee inzicht krijgen in bewuste of onbewuste non-verbale communicatie. Dit kunnen onder meer kwaliteiten, talenten, patronen, aandachtspunten, leiderschapsstijlen en wellicht pijnen en/of trauma’s zijn.

Als je bijvoorbeeld last hebt van blokkades in het lijf of hoofd dan kan je niet optimaal gebruikmaken van je kernkwaliteiten. Paarden kunnen dan inzicht geven en helpen om deze blokkades te doorbreken. Stevig in je schoenen met je kwaliteiten op de juiste plek, kan je jouw hart volgen, gelukkig leven en vooral genieten!

De kracht van de kudde

Tijdens paardencoachsessies werken we met de kracht van de kudde. Ongeschreven en eeuwenoude oerwetten maken een kudde krachtig en energiek of juist een prooi voor elk roofdier. Paarden leven in de natuur nog in kuddeverband. Als er gevaar dreigt of men dient zich te voorzien in hun eerste levensbehoefte is het van levensbelang dat er binnen de kudde (het team) een balans is van geven en nemen, er voor iedereen een plek is, er de juiste hiërarchie is en er bovenal veiligheid en vertrouwen is.  Er is voor iedereen een plek en soms dient een teamlid de kudde te verlaten om ergens anders nuttiger te zijn. Dit alles om het doel van de kudde te dienen. Dit is niet anders bij mensen, teams en organisaties.

Leer van de paarden en ervaar hoe zij direct een spiegel voorhouden van bijvoorbeeld je persoonlijke leiderschap. Dit alles met weinig woorden, zonder oordeel en in verbinding met je hoofd, je hart, je onderbuikgevoel en met twee benen op de grond.

Hoe werkt het?

We zetten een deel van een paardenbak (20 x 20 m) af waarin we het paard laten rondlopen. De coach gaat met de coachee kijken naar het gedrag van het paard en op basis daarvan wordt de coachvraag geformuleerd. Met deze vraag gaat de coachee, wanneer hij/zij dat prettig vindt, de bak in. De coach vertaalt wat er gebeurt in het gedrag of de emotie van het paard en de coachee. Tijdens de sessie staat de coachee centraal. De coachee hoeft niets met het paard te doen. Belangrijk is wat het paard de coachee duidelijk maakt aan de hand van zijn gedragspatroon.

Paardencoaching kan ook in de vorm van een groepsopdracht plaatsvinden. Hierbij worden pionnen en/of andere metaforen ingezet. Het paard werkt ook hier weer samen met de coachee.

Wat krijg je ervoor terug?

Paarden zijn wonderbaarlijk goed in staat om een coachee (weer) in zijn/haar eigen authentieke kracht te krijgen. Oftewel op z’n oer-Hollands: “Gewoon met beide benen op de grond, dus jezelf laten zijn”. Dit heeft tot resultaat dat men in de eerste plaats kan gaan ontspannen. Diepe ontspanning is het unieke vertrekpunt om (weer) in beweging te gaan komen en weer nieuwe frisse energie te hebben om leuke en mooie dingen te gaan ondernemen.

Na een paardencoach traject

ERVAAR EN VOEL JE VOORAL:

 • Ontspanning en rust
 • Veel meer plezier in het werk en privé
 • Veiligheid en vertrouwen
 • (Authentieke) kracht en energie
 • Mentale en fysieke vrijheid
 • Minder of geen pijnklachten
 • Een prettige omgang met prikkels, geluiden, stress en emoties van anderen
 • Minder mentale en fysieke (spier)spanning

Paardencoaching kan inzicht geven in veel aspecten

ZOALS:

 • Authentieke kracht
 • Authentiek leiderschap en leiderschapsstijlen
 • Onbewuste kwaliteiten en talenten
 • Patronen, pijnpunten en/of trauma’s uit het verleden
 • Team- en organisatie-ontwikkeling
 • Familiesystemen met familieopstellingen

Het inzicht draagt bij aan het in gang zetten

Het inzicht draagt bij aan het in gang zetten of versnellen van processen, door zaken te accepteren, te helen, te sturen of je ontwikkelend vermogen te stimuleren. Met de juiste bewustwording en inzichten is er ook weer meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en groei.

In bovengenoemde voorbeelden gaan we met name in op persoonlijke coaching. Alle voorbeelden zijn ook toe te passen op teams en groepen. Zo geeft een coachingssessie in groepsverband bijvoorbeeld inzicht in de pijnpunten van het team, maar ook in de kwaliteiten en de kracht van het team.

"De eerste stap naar succesvol zijn die zet je zelf"

VOLG ONS OP SOCIALE MEDIA

Paardencoaching iets voor jou?

Omdat coaching zeer persoonlijk is bied ik diverse trajecten aan. Op mijn website lees je meer over de diverse coachingsvormen, evenementen voor jou als leidinggevende, persoon of ruiter. Uiteraard kun je ook altijd vrijblijvend contact opnemen voor meer informatie, een offerte aanvraag voor bedrijven, advies bij burn-out en re-integratie, traumaverwerking(IEMT), Quantum Jumping & Hypnose enz.
Reserveer nu een proefsessie>>

Paardencoaching iets voor jouw bedrijf?

Paardencoaching is niet alleen interessant voor ruiters en dierenvrienden. Het is ook zeer geschikt voor mensen die ‘niks’ met paarden hebben of zelfs bang zijn voor paarden. Ik heb al vaak meegemaakt dat het ook juist voor die laatste doelgroep een ware eye opener kan zijn. 

WHY coaching met paarden?

Heel simpel, paarden liegen en praten niet. Ze spiegelen heel direct gedrag(bovenstroom), onbewuste denkpatronen en systemen (onderstroom). Als je binnen en buitenkant 1 (congruent) is zal een paard direct aansluiting zoeken waardoor je je welkom, gezien en gehoord voelt. Meer voor bedrijven & organisaties>>

Lees ook eens de sectie ‘Reviews’, waarin klanten vertellen over hun ervaringen tijdens een van mijn leiderschapstrajecten en/ of teamontwikkeling.

Ruitercoaching iets voor jou?

Ruitercoaching is een zeer effectieve methode voor het begeleiden van ruiters met hun paard. Net als bij gewone paardencoaching gaan we kijken naar wat het paard ” spiegelt” echter nu is dat veelal op het paard. Nummer 1 hierbij is lichaamsbewustwording van de ruiter en ademhaling! Daarnaast een positieve mindset creëren en je paarden(sport) dromen manifesteren en waar maken! 

We werken zowel naast als op het paard vanuit een positief geformuleerde doelstellingen en intentie. Lees meer over Ruitercoaching>>

Wie is Margien?

Gemotiveerde en enthousiaste ondernemer en coach voor bedrijven en particulieren. Dol op paarden en de laatste jaren geïnspireerd door de kracht en vooral sensitiviteit van Egyptische Volbloed Arabieren. Snel, wendbaar, doortastend, super powerfull en sensitief(HSP). Iets waar ik mijzelf direct in herkende. Moeder van 2 prachtige kinderen en hondje Knut. Lees hier mijn persoonlijke & inspirerende verhaal>>

Voor wie ben ik er?

Vooral door mijn persoonlijke ervaring ben ik zeer gedreven om particulieren en bedrijven mee te nemen in een proces om het zelfsturende en zelfoplossende vermogen te activeren. Zodat je mentaal & fysiek vrijheid kan ervaren. 
Onder andere zijn wij groot fan van de methodes: IEMT, (familie/ organisatie) opstellingen, Quantum Hypnose, Reiki, Human Design en ECO-coaching.

 

Wat ervaren deelnemers...

Ik heb een familieopstelling van Paardencoaching Nederland | SDM horses mogen bijwonen. Voor mij, als vrij nuchter persoon, een openbarende beleving! Prachtig om te ervaren hoe paarden zo fijn ontwikkeld zijn, dat ze daadwerkelijk reageren op wat er in een groep of persoon ‘van binnen’ speelt. De kracht van Margien is dan ook dat ze op subtiele wijze een verbinding weet te leggen en een vertaalslag weet te maken tussen de gedragingen van het paard en (verborgen) emoties van de mens! Van voorbereiding tot nazorg, tot in de puntjes verzorgd! Het hartelijk welkom met lekkere versnaperingen, uitgebreide lectuur over paardencoaching, de duidelijke uitleg over wat we konden verwachten van de coaching, een sfeer van ontspanning en vertrouwen en de afsluiting met een goed gesprek en een gevoel van voldoening en verheldering…. alles professioneel aangevlogen; een aanrader voor een ieder! Dikke pluim voor Margien
Mariana di Giovanni
Acountmanager Plus De Persgroep Nederland
Spannend, eerste keer met paarden werken, ik ben stiekem best wel een beetje bang voor paarden. Prachtig, emotioneel om te zien, te voelen wat er gebeurd. Eerst in de grote wei, daar liepen ze allemaal voor me weg. Zullen we dan met het halster werken, nee hoor daar hadden ze ook geen zin in. Toen naar de kleine wei, ik vroeg oké wie met mij wil werken kom maar. En ja hoor daar kwam E La Vita en het hengstveulen. Ze gingen om me “vechten”. E La Vita won en bleef maar rondjes om me draaien en me beschermen. Zeer aparte ervaring. Margien, begeleidde dit uitstekend. Toen het genoeg was kwam de hele kudde tot rust. En kon ik E La Vita van top tot teen aaien, mijn angst was totaal weg. Dit was wel kicken. De volgende dag werd me pas duidelijk wat de paarden mij duidelijk wilden maken. Een zeer emotioneel stukje voor me. Margien dank voor de mooie ervaring.
Barbara
Trainer & Coach

Paardencoaching iets voor jou?

Paardencoaching is niet alleen interessant voor ruiters en dierenvrienden. Het is ook zeer geschikt voor mensen die ‘niks’ met paarden hebben of zelfs bang zijn voor paarden. Ik heb al vaak meegemaakt dat het ook juist voor die laatste doelgroep een ware eye opener kan zijn. Lees ook eens de sectie ‘Reviews’, waarin klanten vertellen over hun ervaringen tijdens een van mijn sessies.

Wat kan ik voor jou betekenen?

Omdat coaching zeer persoonlijk is bied ik diverse trajecten aan. Op mijn website lees je meer over de diverse coachingsvormen, evenementen voor jou als leidinggevende, persoon of ruiter. Uiteraard kun je ook altijd vrijblijvend contact opnemen voor meer informatie, een offerte aanvraag voor bedrijven, advies bij burn-out en re-integratie, traumaverwerking(IEMT), Reiki, Quantum Jumping, Quantum Hypnose enz.

Wil je vrijblijvend meer informatie, een offerte aanvragen of een afspraak maken voor een GRATIS kennismakingssessie? Vul dan het onderstaande contact formulier in. Ik neem dan zo snel mogelijk contact op om een afspraak in te plannen of om de mogelijkheden op maat door te nemen. 

Tevens zijn wij altijd op zoek naar paardencoaches en locaties in Nederland voor een gezellige samenwerking.

Met positieve groeten,
Margien Wouters
Paardencoaching Nederland
Mobiel/ Whats app: 06-22605597

Volg ons op social media

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en activiteiten. Uiteraard zijn wij te vinden op de socials.