systemisch werken met paarden

omdat alles met elkaar verbonden is

" Terug naar de Bron "

(Familie) Opstellingen met paard (en hond)

Ontdek hoe patronen vanuit je systeem van herkomst, oftewel ‘de bron’ (nog steeds) invloed hebben op je dagelijks functioneren, in relaties zowel privé als zakelijk, in je gezin, in je werk of bijvoorbeeld in je functie als leidinggevende of ondernemer. Durf jij de uitdaging aan te gaan en terug te keren naar ‘de bron’ om zo kennis te maken met jouw unieke kwaliteiten en talenten, je persoonlijk leiderschap en bovenal jezelf mogen zijn en ontspannen?

De kudde is een team

Paarden zijn kuddedieren. Binnen hun team zijn o.a. veiligheid, vertrouwen en het constant onderling ordenen randvoorwaarden om rust in het team te creëren zodat ze in de natuur kunnen overleven.

Dit ordenen en aanvoelen of er o.a. veiligheid en vertrouwen is in een team of bij opstellingen, doen de paarden wonderbaarlijk genoeg ook bij mensen. Mensen worden dichter bij elkaar gezet (bijv. voor een betere samenwerking) of juist verder weg. Daar waar bijvoorbeeld frustraties zijn kan een paard er als een blok tussen gaan of een gedrag vertonen wat dan er daadwerkelijk uit ziet als frustratie.

Daarom zijn paarden bij uitstek geschikt als indicator tijdens de opstellingen. Hoe? dat dien je echt zelf te ervaren, het blijft ondanks de vele opstellingen die ik heb begeleid moeilijk uit te leggen. Ook de mensen die ooit mee hebben gedaan kunnen het moeilijk verwoorden, echter hebben zij door de opstellingen wel veel baat gehad om (nog) meer in hun kracht te komen en vooral te ontspannen in verschillende (o.a. out of comfort) situaties.

Je kunt deelnemen als (zakelijke)coachee of representant.

In overleg is het mogelijk om een familie- of organisatieopstelling op een tijdstip, datum en locatie naar eigen wens te organiseren. 

Systemisch werken iets voor jou?

Het Systemisch werken met paarden en/ hond is niet alleen interessant voor ruiters en dierenvrienden. Het is ook zeer geschikt voor mensen die ‘niks’ met paarden hebben of zelfs bang zijn voor paarden. Ik heb al vaak meegemaakt dat het ook juist voor die laatste doelgroep een ware eyeopener kan zijn. Lees ook eens de sectie ‘Recensies’, waarin deelnemers vertellen over hun ervaringen tijdens een van mijn sessies.

Wil je vrijblijvend meer informatie, een offerte aanvragen of een afspraak maken voor een kennismakingssessie bij de paarden? Vul dan het contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact op om een afspraak in te plannen of om de mogelijkheden door te nemen.

Hoe werkt het?

We zetten een deel van een paardenbak (20 x 20 m) af waarin we het paard laten rondlopen of we werken met de kudde in de wei. De coach gaat met de coachee kijken naar het gedrag van het paard en op basis daarvan wordt de coachvraag geformuleerd. Met deze vraag gaat de coachee, wanneer hij/zij dat prettig vindt, de bak in. De coach vertaalt wat er gebeurt in het gedrag of de emotie van het paard en de coachee. Tijdens de sessie staat de coachee centraal. De coachee hoeft niets met het paard te doen. Belangrijk is wat het paard de coachee duidelijk maakt aan de hand van zijn gedragspatroon.

Stel dat de coachee de indruk krijgt dat het paard verdrietig is dan wordt er een representant uitgekozen voor ‘Verdriet’. Deze representant krijgt een plek ten opzichte van de coachee. Vervolgens gaat het paard bijvoorbeeld keihard rennen. De coach vraagt dat aan de coachee van wie of wat de coachee dit kent. Het kan zijn dat de coachee ineens zijn of haar moeder herkend in het paard. Vervolgens wordt er een representant voor ‘moeder’ uitgekozen. ‘Moeder’ krijgt een plek ten opzichte van de coachee en het ‘verdriet’. Het paard gaat dan wel of niet veranderen in dynamiek of hij komt ineens in beweging en duwt bijvoorbeeld letterlijk ‘moeder’ aan de kant. Wie of wat zette ‘moeder’ altijd aan de kant? Deze representant wordt ook uitgekozen en krijgt een plek. Het paard gaat ordenen samen met interventies van de systemisch paardencoach. Uiteindelijk gaat er weer rust en balans ontstaan wat voelbaar is voor iedereen en vooral bij de coachee. Ook kan het zijn dat het juist voor de coachee nodig is om met een onrustig gevoel naar huis te gaan. Niet prettig maar vaak de beste insteek voor de coachee om weer in zijn of haar kracht te komen. De paarden hebben geen oordeel, het is niet goed of fout en het is zoals het is. Zelf heb ik er veel vertrouwen in dat het systeem zelf zijn werk doet en dat is de kracht van een familie- of organisatieopstelling. Wij hoeven het met ons hoofd niet te weten! Ga het maar eens voelen en ervaren dan weet je wat het effect is van dit geweldige fenomeen.  

Wat krijg je ervoor terug?

De effecten van een sessie zijn soms op korte, maar vaak op lange termijn merkbaar. De methode is niet onomstreden.

Paarden zijn wonderbaarlijk goed in staat om een coachee (weer) in zijn/haar eigen authentieke kracht te krijgen. Oftewel op z’n oer-Hollands: “Gewoon met beide benen op de grond, dus jezelf laten zijn”. Dit heeft tot resultaat dat men in de eerste plaats kan gaan ontspannen. Diepe ontspanning is het unieke vertrekpunt om (weer) in beweging te gaan komen en weer nieuwe frisse energie te hebben om leuke en mooie dingen te gaan ondernemen. 

Je gelukkiger voelen, meer energie, mentale en fysieke vrijheid ervaren op langere termijn, een beter verhouding met je partner, ouders, vrienden en of andere familie, op je werk en vooral rust in je lijf en in je hoofd!

De methode wordt ook toegepast in organisaties, bijvoorbeeld om te onderzoeken waarom er stagnaties zijn in de ontwikkelingen van een organisatie of waarom bepaalde conflicten telkens terugkeren. Er wordt in dit verband niet gesproken over een familieopstelling, maar een organisatieopstelling.

“Gegarandeerd een unieke beleving”

Paardencoaching iets voor jou?

Paardencoaching is niet alleen interessant voor ruiters en dierenvrienden. Het is ook zeer geschikt voor mensen die ‘niks’ met paarden hebben of zelfs bang zijn voor paarden. Ik heb al vaak meegemaakt dat het ook juist voor die laatste doelgroep een ware eye opener kan zijn. Lees ook eens de sectie ‘testimonials’, waarin klanten vertellen over hun ervaringen tijdens een van mijn sessies.

Wat kan ik voor jou betekenen?

Omdat coaching zeer persoonlijk is bied ik diverse trajecten aan. Op mijn website lees je meer over de diverse coachingsvormen, evenementen voor jou als leidinggevende, persoon of ruiter. Uiteraard kun je ook altijd vrijblijvend contact opnemen voor meer informatie, een offerte aanvraag voor bedrijven, advies bij burn-out en re-integratie, traumaverwerking(IEMT) enz.

Wil je vrijblijvend meer informatie, een offerte aanvragen of een afspraak maken voor een GRATIS kennismakingssessie? Vul dan het onderstaande contact formulier in. Ik neem dan zo snel mogelijk contact op om een afspraak in te plannen of om de mogelijkheden op maat door te nemen. 

Met positieve groeten,
Margien Wouters
Paardencoaching Nederland
Mobiel/ Whats app: 06-22605597

zakelijk

Organisatie opstelling

De methode wordt ook toegepast in organisaties, bijvoorbeeld om te onderzoeken waarom er stagnaties zijn in de ontwikkelingen van een organisatie of waarom bepaalde conflicten telkens terugkeren. Er wordt in dit verband niet gesproken over een familieopstelling, maar een organisatieopstelling. Een organisatie- of teamopstelling geeft vooral bewustwording, rust en vertrouwen, balans en homogeniteit binnen teams en de organisatie voor lange tijd. Tijdens een opstelling met paarden en teamleden kun je gaan onderzoeken waar (zakelijke) patronen en onbalans binnen teams vandaan komen en hoe deze weer in balans kunnen komen. Vraag vrijblijvend een offerte door op de knop hieronder te drukken. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact op om de mogelijkheden door te nemen.

wat klanten schrijven

Ik had geen idee wat ik moest verwachten van een paardencoach sessie. Ik ben samen met een vriendin de vriendinnen workshop gedaan. Het was vooral vol "power" mijn eigen authentieke krachten ontdekken en in letterlijk in beweging komen. Een ontzettend bijzondere ervaring die mij ook in mijn carriere in beweging heeft gezet.
Lisa
Zelfstandig onderneemster
Wat een prachtige sessie heb ik gehad. Jaren lang had ik fysieke klachten en koude handen en voeten. Na de sessie heb ik die niet meer. Echt heel bijzonder. Ook mijn fysieke klachten zijn minder en ik heb veel meer energie.
Anne K.
Hoofd p&o van een zorginstelling
Ik heb deelgenomen aan een organisatieopstelling met paarden. Dit samen met mijn (management)team. Vooraf was ik erg sceptisch maar ook wel nieuwsgierig! Achteraf kan ik het iedereen aanraden, wat een goede ervaring, niet alleen voor mijzelf maar ook voor ons hele team. Op deze manier leer je anders naar jezelf en anderen te kijken waarbij het paard precies aanvoelt wanneer er harmonie of juist disharmonie ontstaat in het team. Ik ga zeker nog eens met Margien aan de slag!
Sjoerd van der Zee
Rekreatie Makelaar Topparken
‘Ik heb voor het eerst kennis gemaakt met paardencoaching en het is voor mij zeker voor herhaling vatbaar! Vooral de combinatie van systemische coaching en opmerkzaamheid van Margien met de manier waarop de paarden op mij reageerden heeft veel impact gemaakt. Ik zou hier zeker zelf nog meer mee willen doen in de toekomst. Zowel persoonlijk als vanuit mijn HR & training achtergrond’.
Tamarisk
HR adviseur en P&O