Paardencoaching bij traumaverwerking | PTSS | PTSD

Jaren geleden werd ik aangereden door een auto die op mijn weghelft kwam. Van een zelfstandige, onafhankelijke en ondernemende vrouw met een goede baan in de bloei van mijn leven veranderde ik in een paar seconden van iemand die afhankelijk werd van anderen, de hele dag zo bang als een wezeltje was, het leek of ik niet meer op deze aarde was, heel veel pijn had, niet meer kon slapen, wisselende en zeer heftige emoties enz enz.

Het leven was ondragelijk

Diagnose: ptss en chronische whiplash.

Aan mij was aan de buitenkant niks te zien behalve dan dat ik een erg witte huid had in die tijd. De kleur was weg en ook de poppetjes in mijn ogen.


Foto: Mijn paard Shamyr. Heetste zomer ooit 2016 alleen ik had het koud ik was bevroren. Aan mijn gezicht kun je zien hoe wit ik was. Hier kon ik amper op mijn paard Shamyr zitten van de misselijk en duizeligheid.

Nu ik dit zo opschrijf besef ik me hoe trots ik op mezelf ben en wat ik ondanks al mijn beperkingen, tegenslagen, conflicten, verloren banen, familie leden en vriendschappen enz. ik zoveel heb bereikt en er enorm veel voor terug heb gekregen.

Niets gebeurd zonder reden alleen is het soms even zoeken wat die reden dan is

Ik werd veel onbegrepen door andere mensen en dat deed psychisch erg veel pijn. Net zoals dat ik zo enorm graag weer wilde werken, paardrijden en leuke dingen doen. Ondanks dat ik heel veel probeerde stortte ik telkens weer in en sloot ik me in huis op of ging urenlang alleen maar bij mijn paard zitten.

En oooh wat was ik enorm blij met mijn paard Shamyr. Zij was de enige die mij een spiegel voor kon houden en liet zien hoe angstig ik diep van binnen was. Als ik in haar stal kwam schoot ze achter in de hoek als een bang wezeltje. Dit was zeer confronterend om mijn eigen trauma pijn in haar te zien.

Leef mentaal en fysiek vrijer met ptss of ptsd dankzij paardenkracht!!

Na een zoektocht langs therapeuten, psychologen, traumaverwerking(EMDR), medicijnen, natuurgenezers, reintegratie trajecten, ziekenhuizen, een hoop teleurstellingen enz enz. kwam ik bij Coby met haar paard Gerarda. Gerarda wist mij zo liefdevol te confronteren met mijn trauma pijn, hier was behalve dan mijn paard Shamyr geen enkele therapeut ooit bijgekomen. Ik wist het zeker, hier kon ik mijn heling vinden.

Bij Coby ben ik in plaats van een revalidatie traject in een ziekenhuis op geheel eigen wijze mijn gevoel gevolgd. Ik was immers al zo vaak doorverwezen en teleurgesteld.

Ik moest er maar mee leren leven….

Ik ben bij Coby de opleiding als (systemisch)paardencoach gaan doen.In eerste instantie alleen voor mijn eigen revalidatie. Ik moest er toen niet aan denken om anderen te gaan begeleiden. Al die emoties ik had en al genoeg aan mezelf, ik had er zeker de energie niet voor en had de hele dag pijn.  Nu een aantal jaren en (systemische) paardencoach sessies later ben ik mijn eigen passiepad gevolgd vanuit mijn hart.

Ik heb mijn meisjes droom waar gemaakt en ben voor mezelf begonnen en jawel ook nog “iets” met paarden. Omdat ik bij Coby geleerd heb om zelfsturend en zelfoplossend te zijn ben ik superrrr trots dat ik dit allemaal zelf heb bereikt. Ik  heb de kracht, energie en mijn kennis van paarden(sport), marketing, PR, coaching/ training, sales, leiderschap en management ondanks mijn beperkingen kunnen bundelen om zelf mensen, teams en organisaties te begeleiden in processen van ontwikkeling en groei. En daarbij help ik elke keer mijzelf, want dit “werk” geeft zowel mentaal als fysiek rust en vrijheid. En dat is wat iemand met een trauma zo enorm hard nodig heeft.

Clienten met ptss of ptsd kunnen bij mij hun Innerlijke Kracht (weer) ontdekken en leren om hun kwaliteit en talent optimaal in te zetten vanuit zelfsturing. De gebeurtenis en de pijn van een trauma gaan niet weg, wel kun je de blokkade die een trauma geeft doorleven. De paarden kunnen je hiermee direct liefdevol confronteren en dat is erg prettig. Van een krachtig dier zoals deze kun je er niet meer omheen je dient het wel aan te nemen. Zo kun je mentaal en fysiek vrijer leven en daardoor rust vinden en dat maakt een mens enorm gelukkig.

En nu zullen sommige mensen denken: ” Ik ben bang voor paarden of ik heb zelf een traumatische ervaring met een paard gehad”

En juist voor deze doelgroep is uit ervaring gebleken dat (systemische) paardencoaching een ware eye-opener is!!

De paarden komen zoveel sneller tot de kern van een trauma!

Ik ben van mening dat de coaching of therapie met paarden een hoop tijd, frustatie en zeker ook van belang financieel een groot voordeel op kan leveren voor onze samenleving!!

Wil je zelf kennis komen maken met de begeleiding van paarden, wil je de paarden inzetten binnen (reintegratie van) je bedrijf of verzekering (arbo) of ken je iemand met een trauma?

Deel dit bericht, meld je aan voor de nieuwsbrief of laat je naam en telefoonnummer achter voor een GRATIS kennismakings gesprek.

Welke vragen of opmerkingen komen er naar aanleiding van dit blog bij je naar boven over traumaverwerking| PTSS | PTSD met paarden?


 Voel je vrij om hieronder je vraag te stellen of je mening te delen en je krijgt persoonlijk een reactie toegestuurd.

Literatuur over trauma’s: De tijger ontwaakt>>

Film: PTSD met behulp van paardentherapie>>

Opleiding tot paardencoach: Coby van Beets Kifungo>>

Honden en PTSS: Documentaire van de KRO>>

 

3 gedachten over “Paardencoaching bij traumaverwerking | PTSS | PTSD”

 1. Hallo.

  Ik woon in Hoogezand (Groningen), werk in Drenthe.
  Zijn in deze provincies goede plekken voor traumaverwerking??

  Groet,
  Myriam

 2. Hallo, ik ben mij aan het oriënteren voor een client van mij. Zij heeft op 19 jarige (2007) leeftijd een auto ongeluk gehad en heeft hier NAH aan over gehouden. Ze heeft nu een partner en een zoontje van 1.5. Voor mijn client is de (te vroeg) geboorte van haar zoontje traumatische geweest. Het gaat momenteel niet goed met haar, ze heeft last van depressieve gevoelens. Vroeger heeft zij intensief met paarden gewerkt. Op dit moment heeft ze gesprekken met een psycholoog maar heeft hier niet voldoende baad bij. Ik zit te denken aan paarden coaching voor haar. Alleen is er veel onduidelijkheid of dit vergoed wordt/ Ze heeft een Wmo-consulent en ontvang een Wajong uitkering. Weet jij of er vergoeding mogelijk is voor haar?

  Vriendelijke groet,
  R.B

  1. Paardencoaching Nederland

   Goedemorgen,

   Ik zie nu pas jullie bericht. Sorry voor mijn late reactie. Het handigst is om even telefonisch contact op te nemen of een mail te sturen aan info@sdmhorses.nl Groetjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.