Kinderen stress vrij door paarden

Uit onderzoek is gebleken dat stress gereduceerd kan worden bij kinderen door ze te laten paardrijden of om te laten gaan met paarden. 

Tijdens de paardencoach sessies zie ik dit ook gebeuren. Kinderen of volwassenen komen dan vol energie binnen, praten en beredeneren veel. Vaak wordt er op deze kinderen of volwassenen al een stempel op geplakt: ADHD, autisme, gestresst, overspannen,burn-out, psychsomatisch, chronisch depressief enz enz. 
Regelmatig verbaas ik me hierover. Ik vraag me af hoe het kan dat er vaak alleen naar de zichtbare buitenkant wordt gekeken en naar “de beperkingen” waar wij als “normale” mensen last van hebben bij anderen. Zo’n kind kan daardoor wellicht moeilijk mee komen in de klas, ervaart daardoor vaak nog meer stress en moet maar aan een pilletje want de rest heeft er last van. 

Het kan ook zijn dat een kind gestrest raakt doordat hij of zij heel erg gevoelig is net zoals de paarden voor prikkels van buitenaf en/ of emoties van anderen.

Waar is de kwetsbare binnenkant van een kind? Die wordt vaak niet gezien. En juist die kwetsbare binnenkant heeft aandacht en vooral liefde nodig om te kunnen ontspannen.

En dat is volgens mij wat de paarden doen.

  • De paarden hebben geen oordeel
  • De paarden zien deze kwetsbare binnenkant
  • De paarden richten zich op deze kwetsbare binnenkant zonder woorden, zonder oordeel en met liefde
  • De paarden laten het kind inzien dat in die kwetsbare binnenkant juist de innerlijke kracht zit

En hoe die paarden dat voor mekaar krijgen zijn de ultieme kippenvel momenten. 

Een paar weken geleden heb ik het een keer gefilmd. Als ik toestemming heb van de persoon om dit te plaatsen zal ik dat doen. 

Ik zal een poging doen het uit te leggen echter blijft dit een enorme uitdaging. 

Als de paarden contact maken met de kwetsbare binnenkant van het kind of volwassenen ontstaat er iets onbeschrijfelijks. Het paard gaat wat doen met zijn gedrag, wordt enorm zacht in zijn contact en weet een kind of volwassenen emotioneel te raken op een hele liefdevolle wijze zonder oordeel. Ik denk persoonlijk dat het vrijwel onmogelijk is dat wij als mens, arts, therapeut, coach, leraren, mentoren, managers enz. (buiten de ouderlijke liefde om ) ditzelfde bij een persoon kunnen bereiken als wat de paarden doen! Wij kunnen hier overigens nog heel veel van leren.

Wat paarden doen is zo ontzettend puur, loep en dan ook loep zuiver en met zo ontzettend veel liefde en zonder enig oordeel.En dat maakt het zo krachtig want je kan er dan werkelijk niet meer omheen. Je neemt het aan van een paard.

En dannnnn, dan pas kan je werkelijk ontspannen en ademhalen……

Dat voelt vaak heel erg gek voor de coachees. Onwennig, vreemde sensaties is je lijf, geblokkeerde emoties krijgen de ruimte om er te mogen zijn, misschien misselijk omdat je nog nooit echt met 2 benen op de aarde hebt gestaan of andere gewaarwording. 

En dat dit een opluchting geeft dat is zeker. 

De energie in je lichaam heeft weer ruimte om te kunnen stromen en dat geeft letterlijk energie.

Zelf vind ik het geweldig voor de coachees om te zien hoe heerlijk ze kunnen ontspannen. Het “drukke” kind of volwasenen is dan ineens niet “druk” of “gestrest” meer en kan gebruik van zijn of haar talent gaan maken.

Hieronder de link naar het artikel:

http://www.horses.nl/algemeen/hard-bewijs-paard-maakt-kind-stressvrij/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.