Paardencoaching Gelderland

paardencoaching

De inspirerende spiegel voor mens & organisatie

Beleef, voel en ervaar de kracht van paardencoaching

Paarden zijn sterk verbonden met hun oerinstinct als kuddedier. Elk groepslid van de kudde heeft zijn eigen positie/functie of wordt geordend door de andere leden van de kudde. Als kuddedier zijn paarden afhankelijk van hun kuddegenoten. De rangorde binnen de kudde is zeer belangrijk. Dit zorgt namelijk voor harmonie, balans en veiligheid voor ieder binnen de kudde. Een paard kan dus van oorsprong orde aanbrengen in groepsverband. Dit proces is zo natuurlijk voor hen dat ze dit ook doen bij mensen. 

Hoe kan een paard mij helpen?

Paardencoaching is een effectieve manier van het coachen van mensen met behulp van een paard. Het paard is hierbij de indicator die aangeeft wat er op dat moment van binnen speelt bij de persoon die gecoacht wordt (coachee). Met paardencoaching kan de coachee inzicht krijgen in bewuste of onbewuste non-verbale communicatie. Dit kunnen onder meer kwaliteiten, talenten, patronen, aandachtspunten, leiderschapsstijlen en wellicht pijnen en/of trauma’s zijn.

Als je bijvoorbeeld last hebt van blokkades in het lijf of hoofd dan kan je niet optimaal gebruikmaken van je kernkwaliteiten. Paarden kunnen dan inzicht geven en helpen om deze blokkades te doorbreken. Stevig in je schoenen met je kwaliteiten op de juiste plek, kan je jouw hart volgen, gelukkig leven en vooral genieten!

Paardencoaching iets voor jou?

Paardencoaching is niet alleen interessant voor ruiters en dierenvrienden. Het is ook zeer geschikt voor mensen die ‘niks’ met paarden hebben of zelfs bang zijn voor paarden. Ik heb al vaak meegemaakt dat het ook juist voor die laatste doelgroep een ware eyeopener kan zijn. Lees ook eens de sectie ‘Recensies’, waarin deelnemers vertellen over hun ervaringen tijdens een van mijn sessies.

Wil je vrijblijvend meer informatie en een GRATIS kennismakingsgesprek aanvragen? Vul dan het contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact op om een afspraak in te plannen of om de mogelijkheden door te nemen.

De kracht van de kudde 

Tijdens paardencoachsessies werken we met de kracht van de kudde. Ongeschreven en eeuwenoude oerwetten maken een kudde krachtig en energiek of juist een prooi voor elk roofdier. Paarden leven in de natuur nog in kuddeverband. Als er gevaar dreigt of men dient zich te voorzien in hun eerste levensbehoefte is het van levensbelang dat er binnen de kudde (het team) een balans is van geven en nemen, er voor iedereen een plek is, er de juiste hiërarchie is en er bovenal veiligheid en vertrouwen is.  Er is voor iedereen een plek en soms dient een teamlid de kudde te verlaten om ergens anders nuttiger te zijn. Dit alles om het doel van de kudde te dienen. Dit is niet anders bij mensen, teams en organisaties. Leer van de paarden en ervaar hoe zij direct een spiegel voorhouden van bijvoorbeeld je persoonlijke leiderschap. Dit alles met weinig woorden, zonder oordeel en in verbinding met je hoofd, je hart, je onderbuikgevoel en met twee benen op de grond.

Hoe werkt het?

We zetten een deel van een paardenbak (20 x 20 m) af of werken in een weiland waarin we het paard of de paarden los laten rondlopen. De coach gaat met de coachee kijken naar het gedrag van het paard en op basis daarvan wordt de coachvraag geformuleerd. Met deze vraag gaat de coachee, wanneer hij/zij dat prettig vindt, de bak in. De coach vertaalt wat er gebeurt in het gedrag of de emotie van het paard en de coachee. Tijdens de sessie staat de coachee centraal. De coachee hoeft niets met het paard te doen. Belangrijk is wat het paard de coachee duidelijk maakt aan de hand van zijn gedragspatroon.

Paardencoaching kan ook in de vorm van een groepsopdracht plaatsvinden. Hierbij worden pionnen en/of andere metaforen ingezet. Het paard werkt ook hier weer samen met de coachee. Meer informatie over paardencoaching voor groepen en teams >>

Wat krijg je ervoor terug?

Paarden zijn wonderbaarlijk goed in staat om een coachee (weer) in zijn/haar eigen authentieke kracht te krijgen. Oftewel op z’n oer-Hollands: “Gewoon met beide benen op de grond, dus jezelf laten zijn”. Dit heeft tot resultaat dat men in de eerste plaats kan gaan ontspannen. Diepe ontspanning is het unieke vertrekpunt om (weer) in beweging te gaan komen en weer nieuwe frisse energie te hebben om leuke en mooie dingen te gaan ondernemen. 

De kracht van de kudde

Tijdens paardencoach sessies werken we met de kracht van de kudde. Ongeschreven en eeuwenoude oerwetten maken een kudde krachtig & energiek of juist een prooi voor elk roofdier. Paarden leven in de natuur nog in kuddeverband. Als er gevaar dreigt of men dient zich te voorzien in hun eerste levensbehoefte is het van levensbelang dat de kudde “Het team” in balans is van geven en nemen, er voor iedereen een plek is, er de juiste hiërarchie is en er bovenal veiligheid en vertrouwen is.  Er is voor iedereen een plek met en soms dient een lid de kudde te verlaten om ergens anders dienstbaarder te zijn. Dit alles om het doel van de kudde/ organisatie te dienen.  Dit is niet anders als bij mensen, teams en organisaties. Leer van de paarden en ervaar hoe zij direct een spiegel voor kunnen houden van bijvoorbeeld je persoonlijke leiderschap. Dit alles met weinig woorden, zonder oordeel en in verbinding met je hoofd, je hart, je onderbuik gevoel met 2 benen op de grond.

Wat kan ik voor jou betekenen?

Omdat coaching zeer persoonlijk is bied ik diverse trajecten aan. Op mijn website lees je meer over de diverse coachingsvormen, evenementen voor jou als leidinggevende, persoon of ruiter. Uiteraard kun je ook altijd vrijblijvend contact opnemen voor meer informatie, een offerte aanvraag voor bedrijven, advies bij burn-out en re-integratie, traumaverwerking(IEMT) enz.

Wil je vrijblijvend meer informatie, een offerte aanvragen of een afspraak maken voor een GRATIS kennismakingssessie? Vul dan het onderstaande contact formulier in. Ik neem dan zo snel mogelijk contact op om een afspraak in te plannen of om de mogelijkheden op maat door te nemen. 

Met positieve groeten,
Margien Wouters
Paardencoaching Nederland
Mobiel/ Whats app: 06-22605597

Na een paardencoach traject ervaart en voelt men vooral

PAARDENCOACHING KAN INZICHT GEVEN IN VEEL ASPECTEN, ZOALS: 

Het inzicht wat je krijgt tijdens een paardencoaching draagt bij aan het in gang zetten of versnellen van processen, door zelf zaken te accepteren, te helen, te sturen of je ontwikkelend vermogen te stimuleren. Met de juiste bewustwording en inzichten is er ook weer meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en groei.

In bovengenoemde voorbeelden gaan we met name in op persoonlijke coaching. Alle voorbeelden zijn ook toe te passen op teams en groepen. Zo geeft een coachingssessie in groepsverband bijvoorbeeld inzicht in de pijnpunten van het team, maar ook in de kwaliteiten en de kracht van het team.

een impressie van het aanbod

Individuele coachsessie

Tijdens een persoonlijke coachsessie ervaar je hoe paarden kunnen spiegelen en hoe je met meer energie, rust en vertrouwen je persoonlijke en zakelijke doelstellingen kan behalen. Tevens bieden wij unieke coachtrajecten op maat aan tegen aantrekkelijke tarieven. Voorbeelden hiervan zijn onder andere persoonlijk leiderschap, traumaprogramma en begeleiding bij hooggevoeligheid.

Systemische coachsessie

Een opstelling geeft vooral bewustwording, rust en vertrouwen voor een langer termijn. Tijdens een opstelling met paarden en representanten onderzoek je waar (familie)patronen, pijnen en wellicht trauma's vandaan komen. Je keert echt terug naar je bron, jouw eigen systeem van herkomst.

Workshop hooggevoeligheid

Voel, beleef en ontspan! Een workshop waarbij we op zoek gaan naar de kwaliteiten en talenten van mensen die gevoelige zijn met behulp van paarden & honden. Echt de moeite waard om je bewust te worden van hoe je om kan gaan met prikkels en energieen van anderen.

Ruitercoaching | Paardrijles


Krijg een unieke verbinding met je paard, leer op elkaar vertrouwen en samenwerken thuis, op concours, in de trailer en andere spannende en ontspannende momenten. Word samen dat unieke team. Ook op je paard zijn paarden geweldige spiegels. Je gaat zowel op je paard, naast je paard en zonder paard je talent ontwikkelen.

ervaringen van deelnemers

Ik heb een familieopstelling van SDM horses mogen bijwonen. Voor mij, als vrij nuchter persoon, een openbarende beleving! Prachtig om te ervaren hoe paarden zo fijn ontwikkeld zijn, dat ze daadwerkelijk reageren op wat er in een groep of persoon ‘van binnen’ speelt. De kracht van Margien is dan ook dat ze op subtiele wijze een verbinding weet te leggen en een vertaalslag weet te maken tussen de gedragingen van het paard en (verborgen) emoties van de mens! Van voorbereiding tot nazorg, tot in de puntjes verzorgd! Het hartelijk welkom met lekkere versnaperingen, uitgebreide lectuur over paardencoaching, de duidelijke uitleg over wat we konden verwachten van de coaching, een sfeer van ontspanning en vertrouwen en de afsluiting met een goed gesprek en een gevoel van voldoening en verheldering…. alles professioneel aangevlogen; een aanrader voor een ieder! Dikke pluim voor Margien
Mariana di Giovanni
Acountmanager Plus De Persgroep Nederland
Spannend, eerste keer met paarden werken, ik ben stiekem best wel een beetje bang voor paarden. Prachtig, emotioneel om te zien, te voelen wat er gebeurd. Eerst in de grote wei, daar liepen ze allemaal voor me weg. Zullen we dan met het halster werken, nee hoor daar hadden ze ook geen zin in. Toen naar de kleine wei, ik vroeg oké wie met mij wil werken kom maar. En ja hoor daar kwam E La Vita en het hengstveulen. Ze gingen om me “vechten”. E La Vita won en bleef maar rondjes om me draaien en me beschermen. Zeer aparte ervaring. Margien, begeleidde dit uitstekend. Toen het genoeg was kwam de hele kudde tot rust. En kon ik E La Vita van top tot teen aaien, mijn angst was totaal weg. Dit was wel kicken. De volgende dag werd me pas duidelijk wat de paarden mij duidelijk wilden maken. Een zeer emotioneel stukje voor me. Margien dank voor de mooie ervaring.
Barbara
Trainer & Coach
Ik heb deelgenomen aan een organisatieopstelling met paarden. Dit samen met mijn (management)team. Vooraf was ik erg sceptisch maar ook wel nieuwsgierig! Achteraf kan ik het iedereen aanraden, wat een goede ervaring, niet alleen voor mijzelf maar ook voor ons hele team. Op deze manier leer je anders naar jezelf en anderen te kijken waarbij het paard precies aanvoelt wanneer er harmonie of juist disharmonie ontstaat in de groep. Ik ga zeker nog eens met Margien aan de slag!
Sjoerd van der Zee
Rekreatie Makelaar Topparken
‘Ik heb voor het eerst kennis gemaakt met paardencoaching en het is voor mij zeker voor herhaling vatbaar! Vooral de combinatie van systemische coaching en opmerkzaamheid van Margien met de manier waarop de paarden op mij reageerden heeft veel impact gemaakt. Ik zou hier zeker zelf nog meer mee willen doen in de toekomst. Zowel persoonlijk als vanuit mijn HR & training achtergrond’.
Tamarisk
HR adviseur en P&O

"Paardencoaching is gegarandeerd een unieke beleving"